Pista falsa

Una pista falsa, també anomenada conclusió irrellevant, o d'arengada vermella (de l'anglès, red herring[1]) és una fal·làcia lògica que es refereix a una maniobra de distracció que desvia l'atenció del tema tractat.[2][3] També és un recurs literari que porta els lectors o personatges a una falsa conclusió, que s'empra freqüentment en els gèneres de misteri o ficció detectivesca.

L'origen de l'expressió té diverses teories. La saviesa convencional atribueix la frase a una tècnica de rastreig que usen els gossos en entrenament per seguir un rastre. No obstant això, una investigació lingüística suggereix que segurament va ser un recurs literari inventat el 1807 pel periodista anglès William Cobbett i mai va ser una pràctica de caça. La frase va ser presa més tard per proveir un nom formal a la fal·làcia lògica i al recurs literari.

  1. herring, WordReference English-Spanish Dictionary, 2013
  2. Oxford English Dictionary. xarxa herring, n. Third edition, September 2009; en línia version December 2011. http://www.oed.com/view/Entry/160314; accessed 18 December 2011. Entri per aquest word was first included in New English Dictionary, 1904.
  3. Garcia Damborenea, Ricardo. Ús de raó: L'art de Raonar, Persuadir, Refutar. Un programa integral d'iniciació a la lògica, el debat i la dialèctica. Edicions Ús de Raó, 8 de juny de 2011, p. 476 [Consulta: 31 agost 2016]. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy